رفتن به بالا
  • تعداد اخبار امروز : 0 خبر
  • شنبه ۸ مهر ۱۴۰۲
  • السبت ۱۵ ربيع أول ۱۴۴۵
  • 2023 Saturday 30 September

صریر: مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای استان با اشاره به استقبال پرشور مردم آذربایجان شرقی از شرکت در مراسم اربعین حسینی در کربلا، گفت: ۳۵۰ دستگاه اتوبوس از سوی ناوگان حمل و نقل عمومی برای جابجایی زائران حسینی این استان اختصاص یافته است.

به گزارش خبرنگار صریرنیوز در تبریز، اورجعلی علیزاده در نشست خبری به مناسبت هفته‌ی دولت در جمع خبرنگاران، اظهار کرد: جابه‌جایی زائران اربعین حسینی استان از ۲۷ مرداد آغاز شده و تا ۲۵ شهریور ماه ادامه دارد، به منظور پاسخگویی به حجم زائران حسینی و تسهیل در بازگشت زائران، حدود ۷۰ دستگاه اتوبوس نیز از سایر نهادها از جمله شهرداری تبریز و مس سونگون به این تعداد افزوده می‌شود.

وی ادامه داد: فروش ۷۰ الی ۸۰ درصد بلیت‌های اربعین حسینی به صورت اینترنتی انجام می‌گیرد، ۲۰ تا ۳۰ درصد بلیت‌ها نیز به صورت حضوری در محل ترمینال‌ها برای زائران عرضه خواهد شد.

علیزاده، بیان کرد: تیم ۱۶ نفره‌ی اداره کل راهداری و حمل و نقل عمومی استان نیز برای ارائه‌ خدمات به زائران حسینی در ایستگاه مربوطه در مرز مهران مستقر می‌شوند.

وی افزود: ۱۲ هزار میلیارد ریال مصوبه دور دوم سفر رئیس جمهور به آذربایجان شرقی در حوزه راهداری و حمل و نقل جاده‌ای است که از این میزان اعتبار شش هزار میلیارد ریالی برای احداث و بهسازی راه‌های روستایی ابلاغ شده است.

وی بیان کرد: سه هزار میلیارد ریال برای ساماندهی آزادراه تبریز – زنجان، دو هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال برای رفع نقاط حادثه خیز و ۵۰۰ میلیارد ریال نیز برای بهسازی و آسفالت راه‌های شریانی اعتبار اختصاص یافته است.

مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای آذربایجان‌شرقی خاطر نشان کرد: ۷۰ درصد مصوبات دور اول سفر رئیس جمهور به استان در حوزه‌ی راهداری و حمل و نقل جاده‌ای تحقق یافته است، در دور اول سفر اجرای هشت پروژه دو ساله در این حوزه با اعتبار ۱۳۴ هزار میلیارد ریال تصویب شده بود که سهم سال گذشته تخصیص یافته است.

وی ادامه داد: آذربایجان شرقی دارای ۱۴ هزار کیلومتر شبکه راه و از این میزان حدود چهار هزار کیلومتر شبکه راه‌های اصلی و شریانی و ۱۰ هزار کیلومتر شبکه راه روستایی است، در دو سال اخیر برای نگهداری شبکه راه‌های استان حدود ۶۰۰ هزار تن آسفالت ریزی انجام شده است.

علیزاده افزود:  با توجه به این میزان از آسفالت ریزی، ۸۶۰ کیلومتر از شبکه راه‌های استان با اعتبار بیش از ۱۰ هزار میلیارد ریال بهسازی و ۱۰ هزار کیلومتر نیز خط کشی شده است.

وی عنوان کرد: اختصاص سه هزار میلیارد ریال برای حذف ۱۶۷ نقطه‌ی حادثه خیز استان و ایمن سازی و اصلاح شیب شیروانی سه هزار و ۵۴۰ کیلومتر از شبکه راه‌های روستایی نیز از دیگر اقدامات این اداره کل در طی این بازه زمانی است.

وی یادآور شد: حدود شش هزار کیلومتر از راه‌های روستایی تاکنون آسفالته است، یک هزار و ۷۰۰ کیلومتر از راه‌های روستایی نیاز به آسفالت ریزی دارد و بقیه راه‌های روستایی نیز در حد قابل دسترس است.

وی با اشاره به اینکه طی دو سال اخیر حدود ۵۳۱ کیلومتر از راه‌های روستایی استان با استفاده از ۴۰۰ هزار تن آسفالت، آسفالت ریزی شده است، افزود: ۱۱ هزار میلیارد ریال برای این کار اعتبار هزینه شده است.

وی اظهار کرد: خرید ۱۶ دستگاه خودرو سنگین راهداری با استفاده از ظرفیت منطقه آزاد ارس با اعتبار یک هزار و ۱۵۰ میلیارد ریال، خرید و نصب ۴۳ دستگاه دوربین های ثبت تخلفات رانندگی در راه های اصلی استان با اعتبار ۴۰۰ میلیارد ریال و احداث ۲۱۰ کیلومتر راه روستایی با اعتبار چهار هزار و ۶۰۰ میلیارد ریال را از دیگر اقدامات این اداره کل است.

علیزاده خاطرنشان کرد: تعداد دوربین‌های ثبت تخلفات رانندگی در راه‌های استان ۹۹ دستگاه است و در راستای کنترل وزن بارهای خودروهای سنگین در جاده‌های استان، سه دستگاه سامانه توزین با اعتبار ۱۵۰ میلیارد ریال راه اندازی و در ۷۴ مدرسه حاشیه راه‌ها طرح ایمن سازی اجرا شد.

مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای آذربایجان شرقی با اشاره به مناسبت گرامیداشت هفته دولت، ادامه داد: به مناسبت این هفته ۷۰ پروژه‌ی راهداری و حمل و نقل جاده‌ای استان به بهره برداری می‌رسد.

علیزاده، افزود: این طرح ها از جمله شامل بهسازی و آسفالت راه های روستایی و شریانی، حذف نقاط حادثه خیز در راه های شریانی، بهره برداری از مجتمع های خدمات بین راهی، خط کشی راه ها و احداث راه روستایی است.

وی اظهار کرد: از این تعداد ۶۶ پروژه با اعتبار هفت هزار و ۸۲۰ میلیارد ریال از محل اعتبارات دولتی و چهار پروژه با اعتبار یک هزار و ۶۵۰ میلیارد ریال از اعتبارات بخش خصوصی اجرا شده است.

وی گفت: این طرح‌ها شامل بهسازی و آسفالت راه‌های روستایی و شریانی، بهره برداری از مجتمع‌های خدمات بین راهی، حذف نقاط حادثه خیز در راه‌های شریانی، خط کشی راه‌ها و احداث راه روستایی است که از این تعداد ۶۶ پروژه با اعتبار هفت هزار و ۸۲۰ میلیارد ریال از محل اعتبارات دولتی و چهار پروژه با اعتبار یک هزار و ۶۵۰ میلیارد ریال از اعتبارات بخش خصوصی اجرا شده است.

علیزاده تشریح کرد: از ابتدای سال جاری تاکنون میزان تصادفات جاده‌ای استان در مقایسه با سال گذشته شش درصد افزایش یافته است.

وی با اشاره به اینکه طی دو سال اخیر ۴۰ میلیون تن بار از این استان به نقاط مختلف کشور و یا از سایر نقاط به این استان از سوی ناوگان باری جابجا شده است، بیان کرد: در این بازه‌ی زمانی یک میلیون و ۸۰۰ هزار تن کالای اساسی در این استان حمل شده و هفت میلیون و ۵۰۰ هزار مسافر نیز از سوی ناوگان حمل و نقل عمومی استان جابجا شدند.

وی افزود: بازسازی ناوگان حمل و نقل مسافر استان با استفاده از تسهیلات یارانه‌ای ماده ۱۸ به مبلغ ۱۴۳ میلیارد ریال، اعطای ۴۰ میلیارد ریال تسهیلات برای راه اندازی چهار مجتمع خدمات بین راهی و نصب چهار پل عابر پیاده در راه های استان را از اقدامات این اداره‌ی کل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای آذربایجان‌شرقی است.

وی بیان کرد: سال گذشته طرح جامع پایانه‌های مرزی جلفا و نوردوز مطالعه و ۱۵ هکتار زمین به مساحت این پایانه‌ها الحاق شد همچنین اعتبار پروژه توسعه این پایانه‌ها ۳۲ هزار و ۵۷۰ میلیارد ریال است که تاکنون در اجرای این طرح ۳۵۰ میلیارد ریال در این پایانه‌ها هزینه شده است و طی دو سال اخیر ۳۹۱ هزار دستگاه کامیون و ۶۵۰ هزار مسافر از طریق این پایانه‌ها به کشورهای مقصد تردد کرده یا وارد کشور شده‌اند.

اخبار مرتبط

نظرات

یادداشت ویژه

روضه رضوان با نفس گرم «فخرالذاکرین» مکتب مرثیه تبریزی

به گزارش صریرنیوز: فرشید باغشمال: با درگذشت «مرحوم حاج‌فیروز زیرک‌کار»، آخرین بازمانده «مکتب مرثیه تبریز» از میان‌مان رفت و سینه‌ای از معارف ارادت‌ورزی به آستان قدسی اهل‌بیت علیهم‌السلام را با خود به سرای جاوید برد. ۱۹ مرداد ۱۳۹۹، روزی که «مرحوم حاج فیروز زیرک‌کار» معروف به «فخرالذاکرین» پیر عارف‌مسلک آستان مقدس آل‌الله رخت از دنیا بست و  در مقبره معروف به «حمال تبریزی» آرام گرفت. سال ۱۳۹۹ همین موقع‌ها بود که نهادهای فرهنگی و بی‌فرهنگی! مسابقه بَنِرزنی برای تسلیت آن بزرگوار گذاشته بودند. با فروکش آن موج‌سواری‌های دل‌آزار، یاد و نام مرحوم زیرک‌کار به فراموشی سپرده شد. به بهانه همین خاموشی و فراموشی در سومین در ماه محرم، یادی می‌کنیم از شعر، شخصیت والا و سبک و سیاق زندگی مردی که اسوه نوحه و مدیحه معاصر در تبریز و آذربایجان و ایران‌مان است.  با درگذشت «مرحوم حاج‌فیروز زیرک‌کار»، آخرین بازمانده «مکتب مرثیه تبریز» از میان‌مان رفت و سینه‌ای از معارف ارادت‌ورزی به آستان قدسی اهل‌بیت علیهم‌السلام را با خود به سرای جاوید برد. مرحوم حاج‌فیروز زیرک‌کار سال ۱۳۱۵ در محله دوه‌چی تبریز چشم به جهان گشود. او تا نوجوانی در یک خانه قدیمی در محله دیک‌باشی تبریز،  سَرِ دار قالی کار می‌کرد و سرگرم معاش روزانه خانواده بود. تا سیزده چهارده سالگی مجالی برای درس‌خواندن نیافت و حتی از سواد خواندن و نوشتن هم بی‌بهره بود. به شوق نوحه‌خوانی؛  از «دار قالی» تا «مدرسه شبانه» در عاشورای یکی از همین سال‌ها، دسته‌ای از محله می‌گذرَد. نوجوانی هم‌سن‌ و سال فیروز تکه‌کاغذی به دست گرفته و نوحه می‌خوانَد. کوی و برزن های‌های به گریه می‌افتد. فیروز 13 ساله بی‌اختیار دست از دار قالی می‌کِشد و دل به شعر جانسوز آن نوجوان می‌بازد. از سویی رشک کودکانه و از دیگر سو شوق نوحه‌خوانی در جانش زبانه می‌کشد: «خوش‌به حالش، چه خوب می‌خواند! چه می‌شد من هم می‌توانستم مثل او نوحه بخوانم!» (1) آن شب تا صبح، پنهانی اشک می‌ریزد و با حسرتِ درس و مشق، به خواب می‌رود. صبح فردا با اراده‌ای که حسرت دیروز در جانش دمیده راهی «مدرسه ناجیان» می‌شود. در عرض ۲ سال درس شبانه، کلاس ششم را تمام می‌کند و در پایان سال دوم، تصدیق کلاس ششم را می‌گیرد. از همین سال‌ها وارد هیات‌های تبریز می‌شود. «یک دفعه دیدم، کل اشعار نیّر را حفظ شده‌ام»! حالا او جوان 18 ساله‌ای است که نه تنها می‌تواند نوحه بخواند بلکه «حفظ نوحه» یکی از دلبستگی‌های هر روزه اوست. در این سال‌ها «کنزالحسین» سیدرضا حسینی معروف به «سعدی زمان» وِرد روزهای بیقراری اوست و سرانجام آن اتفاقی که قرار است شعله در جان نوحه‌خوان جوان بکشد، می‌افتد. آشنایی با شیخ ذاکران، «حاج حسن جهازچی» در یکی از هیات‌های محله امیرخیز او را جدی‌تر به وادی نوحه ترکی و عربی و فارسی می‌رساند. خود حاج‌ فیروز این آشنایی را چنین توصیف می‌کند: دیدم که واقعا حاج‌حسن جهازچی یک مقوله دیگری است. از روی کتاب نمی‌خوانَد. از حفظ می‌خواند و مثل دریا موج می‌زند. از یک نفر که کنارم نشسته‌بود، پرسیدم حاج‌حسن این شعرها را از کجا می‌خواند؟ گفت نَیـّـر داری؟ (2) ...

آخرین خبرها