قلعه ضحاک هشترود، یادگار هزاران افسانه
صریر: قلعه ضحاک، یادگار روزگاران بسیار دور است اما شکوه و زیبایی اش را بی شک مدیون هنرمندان عصر ساسانی است که با سرانگشتان ذوقشان بر گچ و ساروج نقش زده اند و انسان و گل و اسلیمی و گار و مار و پرنده و سرباز و خورشیدهای گچی را به منطقه هدیه داده اند.
به گزارش خبرنگار صریرنیوز از تبریز، رفتن به دل افسانه ها آنقدرها هم که به نظر می رسد سخت و ناممکن نیست. اگر اهل رفتن باشی، راه تو را می خواند و به دل افسانه ها می کشاند. افسانه قلعه ای در دل دشت های وسیع. اینجا قلعه ایست که قصه اش با نام ضحاک و مارهایش گره خورده است و از پس هزاران سال همچنان زیبا و باشکوه با نگاه رمزآلودش، کوهنوردان را بدرقه می کند.
کوه نوردی تاریخی
رسیدن به شهرستان هشترود و دامنه تپه های منطقه وسیعی که به قلعه ختم می شود، آغاز راه پر پیچ و خمی در دل تاریخ و طبیعت است.
برای رسیدن به مقصد باید مجهز به کفش راحت، لباس سبک و برای اطمینان لباس ضدآب باشید، بهار و اوایل تابستان این منطقه بسیار مطبوع و البته پر باران است. در ابتدای مسیر، می توانید کنار دریاچه کوچکی که در دامنه تپه ها تلالو آسمان را در دشت می تاباند بایستید و دور و بر را خوب ببینید. از اینجا فقط چند کوه ه چندان بلند و دشت های وسیع دیده می شود. کوله یا کیفتان را محکم کنید، چراغ قوه پرنوری در دست داشته باشید و حرکت کنید. اولین خوان رسیدن به قلعه ضحاک، عبور از داخل تونل قطار است! این تجربه هیجان انگیز است، اما باید بسیار مراقب و گوش به زنگ باشید. هر لحظه احتمال عبور قطارهای باری از این مسیر وجود دارد. هر وقت صدای قطار را شنیدید یا صدای سوت قطار را شنیدید به سرعت به سمت دیوارهای تونل بروید، دستها را به دیوار بچسبانید و بی حرکت باشید تا قطار عبور کند. سفرتان را با حرکات اضافی داخل تونل خراب نکنید!چیزی بین ۱۰ دقیقه تا یک ربع در تونل بزرگ خواهید بود تا به روشنایی برسید. این سوی کوه تا آن طرفش کاملا متفاوت است و بافتی جنگلی تر دارد. در اردیبهشت ماه این محوطه پر شکوفه و رنگارنگ است. از اینجا به بعد کوه نوردی نه چندان ساده ای آغاز می شود. مسیر به دلیل رفت و آمد کوه نوردان و مرمتگران قلعه تقریبا مشخص و کوبیده شده است. هنگام بالا رفتن از دیواره کوه، هر چند دقیقه یکبار بایستید و به ارتفاع طی شده نگاه کنید، ارتفاع آنچنان رشد ناگهانی دارد که از دیدن آن شگفت زده می شوید! در دل این مسیر و از لابلای کوههایی که هر لحظه زیر پایتان کوچکتر و کوچکتر می شوند می توانید رود پر پیچ و خمی را ببینید که کوهها را دور می زند و در دور دست گم می شود. مسیر ریل راه اهن هم از این بالا به خوبی پیداست.
در مسیر بالا رفتن از کوه به دیواره هایی برمی خورید که شکل عجیبی دارند، شکل آجر! درست حدس زده اید … اینها برج و باروهای قدیمی هستند که حرکت کوه و وضعیت جوی و احتمالا رها شدن کار ساخت آنها را به بخشی از کوه تبدیل نموده است و امروز با دقتی زیربینانه قابل تشخیص هستند.
بعد از رسیدن به بالای این محوطه، دشت وسیع دیگری مقابلتان خود نمایی می کند و از همین اول راه می توانید یکی از بخشهای قلعه را ببینید، چهارتاقی ساسانی که بر لبه پرتگاه استوار و باشکوه ایستاده است.کافی است دشت را به سمت قلعه ای که در دور دست پیداست طی کنید و با یک کوه نوردی مختصر دیگر و بالا رفتن از دامنه تقریبا هموار متصل به بنای قلعه، به این محوطه تاریخی برسید.
برداشتن آخرین گامها به سمت بالای کوه همراه است با دیدن منظره باشکوه چهارتاقی کهنسالی که هنوز گچبری هایش در افق می درخشند. اینجا محوطه ای بسیار کهنسال است و آنچه در تاریخ آمده می گوید اقوام بسیاری در صدد ساخت و پرداخت آن به عنوان ارگی حکومتی بودند، اما مهمترین و زیباترین آثار آن بازمانده های عصر ساسانی هستند؛ گچبری های بی نظیری که بخشی از آنها اکنون در موزه آذربایجان در تبریز خودنمایی می کنند و بخش دیگر در محوطه کارگاه مرمتی قلعه، در چند متری چهارتاقی.
برای دیدن بهتر محوطه باید زیر چهارتاقی بروید تا عظمت و هنر هنرمندان روزگاران دور منطقه را ببینید؛ چهارتاقی دقیقا روی لبه پرتگاه استوار شده و صده هاست همچنان با غرور به بینندگان خود لبخند می زند.
در این محوطه می توانید چهارتاقی، آثار گچی و آثار بازمانده از بناهای اطراف قلعه را ببینید و بعد از رفع خستگی و خوردن خوراک مختصری راه برگشت را در پیش بگیرید.
پیشنهاد می کنیم برای تنوع هم که شده از سوی دیگر تپه پایین بروید و همراه مسیر رودخانه خود را به دامنه هایی برسانید که وسیله نقلیه تان را آنجا گذاشته اید. در این مسیر از دره زیبا و سرسبزی در دل کوه و از یک تونل کوچکتر هم عبور می کنید.
دیدن قلعه ضحاک هشترود و شکوه و زیبایی دشت های اطرافش، به سختی طی این مسیر در دل کوه و تونل های تاریک می ارزد. روزهای تابستانی خود را با خاطره سفر به این منطقه سراسر قصه و خاطره سپری کنید…
فرینوش اکبرزاده
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰