در روستای طلایی ورزقان چه می‌گذرد؟

صریر: شنیده‌ها از روستای اندریان حاکی از آن است که اهالی روستا شدیدا در پی استخراج و خرید و فروش طلاها بوده و از این راه ثروت هنگفتی به جیب زده‌‌اند و در کنار آن مافیاهای قدرتمندی تشکیل یافته است!

به گزارش صریر از تبریز به نقل از آناج، در عرض دو ماه، توانسته است در ائل گلی تبریز خانه چند صد متری بخرد. بایرامعلی را یادت هست! حتی پول اجاره خانه‌اش را نداشت. چند روز پیش دیدم ماشین ۳۰۰ میلیونی سوار می‌شود! اینها گفت و شنودهای روزمره کسانی است که از طریقی به روستای اندریان مرتبط می‌باشند و چند ماهی نقل محافل و مجالس‌شان شده است.

خبرهای رسیده از این روستا، حاکی از آن است که اتفاقات پیچیده و حیرت‌انگیزی در حال وقوع است. تقریبا همه ساکنان و اهالی نسبی و سببی اندریان این روزها به روستای آبا و اجدادی‌شان در حال رفت و آمد هستند و هدف یک چیز است: استخراج و فروش طلا!

مافیاهای قدرتمند به سبک ایتالیا/ عادی شدن مرگ انسان‌ها برای فروش طلا

مافیاهای بسیار عجیب و قدرتمندی در اندریان تشکیل شده است. اگر از اهالی یا منسوبین به اهالی اندریان باشید، ساکنان فعلی روستا با روی گشاده از شما استقبال خواهند کرد و اگر غیر از آن باشد، شما حق ماندن در روستا را نخواهید داشت. یکی از این مافیاها فردی با اسم کوچک «ط» است که در این روستا از سالیان گذشته حضور داشته و اکنون یکی از اصلی‌ترین استخراج و استحصال‌کنندگان طلا در اندریان است.

او چندین بار در راه استخراج طلا با ماموران انتظامی درگیر شده و حتی این درگیری، بعضا به صورت مسلحانه بوده است. شنیده‌ها حاکی از آن است که فرزند یا برادر وی در همین درگیری‌ها کشته شده است. اهالی منطقه او را یکی از متمول‌ترین‌های اندریان و بزرگترین استحصال کننده طلا می‌شناسند.

زمین مسکونی در اندریان: متری ۳ میلیون؛ اجاره ۱.۵ میلیون

از عجایب دیگر این روزهای روستای اندریان، افزایش ساخت وسازهای ویلایی در این روستا و همچنین افزایش بی‌رویه اجاره بهای منازل در مناطق مختلف روستاست. گفته می‌شود قیمت زمین و ملک در اندریان به بیش از ۳ میلیون تومان در هرمتر مربع و میزان اجاره ماهانه خانه روستایی در اندریان به بیش از ۱.۵ میلیون تومان رسیده و این موضوع در حالی است که تقاضا برای اجاره یا خرید زمین در اندریان به شدت افزایش یافته است.

از طرفی دیگر بدلیل مهاجرت خیل عظیمی از اندریانی‌های مقیم تبریز و تهران به زادگاه خود، خدمات عمومی در این روستا به شدت افزایش یافته است. به طوری که تعداد زیادی از مغازه‌ها شغل خود را به رستوران‌داری یا فروش لوازم و تجهیزات خانگی تغییر داده اند.

قبیله ثروتمندِ اندریان/ در روستای طلایی ورزقان چه می‌گذرد؟

تقسیم مسالمت‌آمیز مشاغل/ استخراج، ذوب و فروش مخفیانه در بازار آزاد

موضوع دیگر در بحث اندریان، افزایش کوره‌های ذوب طلا در اندریان، ورزقان و تبریز است. اهالی منطقه به صورت خودجوش در تقسیم‌بندی جالب، برای هرکدام شغلی در نظر گرفته‌اند. مثلا بخشی از اهالی در کسوت استخراج خاک طلا مشغول هستند؛ برخی دیگر در کار استحصال طلا، عده‌ای به کار ذوب و نفرات باقی مانده به فکر فروش طلاهای به دست آمده از اندریان هستند و این چرخه به صورت توافقی در حال انجام است.

همین چند روز پیش بود که بازهم خبر کشته شدن یکی از طلاجویان معدن اندریان در رسانه‌ها منتشر شد. رسانه های محلی تاکنون گزارش‌هایی از کشته شدن تعداد زیادی از اهالی منطقه در حین استخراج طلا را منتشر کرده‌اند اما هنوز آمار رسمی از تعداد تلفات این منطقه مشخص نیست. نکته جالب توجه در این ماجرا اینجاست که علی‌رغم افزایش تلفات، اهالی دست از کار نکشیده و همچنان در پی کشف طلا هستند.

سکوت و انفعال مسئولان دولتی/ اهالی اندریان: چرا روسیه و گرجستان؟!

انفعال دولت و مدیران منطقه هم در نوبه خود قابل توجه است. بسیاری از اهالی منطقه از اینکه استخراج و استحصال معدن طلای اندریان به گرجستانی‌ها و روس‌ها واگذار شده، ناراضی هستند. مردم اندریان همواره، این معدن طلا را حق مردم منطقه دانسته و معتقدند استخراج و فروش طلای اندریان، اگرچه ثروت ملی است اما مردم منطقه سهم بسزایی دارند. هرچند این خواسته با ایرادات مهمی روبروست اما خواسته اصلی مردم است.

باید دید سرنوشت اندریان به کدامین سو ختم خواهد شد. از طرفی، مردمی که زمانی نام یکی از محروم‌ترین مناطق کشور را با خود یدک می‌کشیدند، امروز جزو طبقه ثروتمند استان قرار گرفته و با این ادعا که طلای اندریان برای اندریان است، در مدت اخیر پول‌های کلانی به دست آورده‌اند. و از طرفی این معدن ثروت ملی به حساب آمده و متعلق به عموم مردم است.

اگر بنا باشد با استدلال اهالی اندریان بخواهیم پیش برویم، نفت جنوب باید مختص مردم جنوب، مس سونگون مختص اهالی سونگون و سنگ‌های قیمتی منطقه آذرشهر مختص مردم آن منطقه و هزاران نقطه از سرزمین کشور که در آن‌ها معدن یا ثروت گران‌قیمتی وجود دارد متعلق به اهالی بومی باشد.

هرچند استدلال اندریانی‌ها چندان قابل قبول نیست اما اینکه آن ها زمانی در فقر و محرومیت بوده و دولت باید تسهیلات و قوانین مناسبی برای بومی‌سازی استخراج طلا به اجرا درمی‌آورد، نیز انتظار بجا و منطقی است.