تبریز 2018 خلاصه شدن در سربرگ نامهها و دروهمیها
صریر: خواسته شهروندان شهر اولینها از مسوولان و دست اندرکاران این حوزه اینکه چرا با گذشت چند سال از اعلام نامزدی و انتخاب تبریز به عنوان شهر نمونه گردشگری کشورهای اسلامی در ۲۰۱۸ چرا نمیتوان آثار ملموس و عینی آن را در چهره و زیرساختهای شهر تبریز مشاهده کرد.
به گزارش صریر از تبریز به نقل از فارس، در آستانه سفر رئیس جمهور به تبریز برای افتتاح رویداد تبریز ۲۰۱۸ با وجود گذشت نزدیک چهار ماه از این رویداد بینالمللی، باز هم این سوژه این روزها خبر ساز شده است.
با این وجود آنچه در این راستا جای بسی تامل و کنکاش دارد و خواسته شهروندان شهر اولینها از مسوولان و دستاندرکاران این حوزه دارند، اینکه چرا با گذشت چند سال از اعلام نامزدی و انتخاب تبریز به عنوان شهر نمونه گردشگری کشورهای اسلامی در ۲۰۱۸ نمیتوان آثار ملموس و عینی آن را در چهره و زیرساختهای شهر تبریز مشاهده کرد.
در حقیقت اکثر شهروندان این شهر و بعضی از مسوولان و به خصوص متخصصان این حوزه معتقد هستند که با چاپ بنر، استند و برگزاری چندین همایش و نشست تبریز با این برنامهها لایق انتخاب شهر نمونه گردشگری کشورهای اسلامی نیست.
تبریز ۲۰۱۸ از طرح تا اجرا
افزون بر آنچه گفته شد، مسوولان، متولیان این عرصه و به ویژه دستگاههای ذیربط در جریان باشند که با انتخاب تبریز به عنوان شهر نمونه گردشگری کشورهای اسلامی در سال ۲۰۱۸، این شهر به نوعی میخواهد در مسیر احیای هویت تاریخی و متمدن خود گام بردارد، از این رو ضروری است ضمن توجه به شاخصهای فرهنگی، تاریخی، زیباسازی و چشماندازهای توسعه گردشگری این شهر، برنامه ها و راهبردهای عملیاتی و اجرایی قابل ملموس در چهره و در شان آن صورت گیرد.
ابوالفضل قنبری استاد دانشکده برنامهریزی و علوم محیطی دانشگاه تبریز در این باره در گفتوگو با خبرنگار فارس در تبریز در پاسخ به این پرسش اینکه در تبریز ۲۰۱۸ قرار گرفتهایم که این شهر به نوعی به عنوان پایتخت گردشگری کشورهای اسلامی انتخاب شده، تحلیل شما در این خصوص چیست، گفت: در این رویداد مهم نمود عینی آنچنانی را در شهر شاهد نیستیم غیر از چند تا تبلیغات صوری و در سربرگ نامهها.
وی در ادامه داشتن برنامهریزی را برای موفقعیت هر چه بیشتر در چنین رویدادهای را ضروری بیان کرد و افزود: تدوین برنامه های اجرایی و راهبردی در زمینه های چون توجه به زیرساختارهای گردشگری، برندسازی و …. بیش از هر چیز دیگر ضروری بود.
زیر چتر تبریز ۲۰۱۸/ از متن تا حاشیه تبریز۲۰۱۸
حجت محمدی دبیر هیات نظارت جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه تبریز نیز در این ارتباط در گفتوگو با خبرنگار فارس در تبریز بر این باور است: انتخاب تبریز به عنوان پایتخت گردشگری کشورهای اسلامی در سال ۲۰۱۸ فرصتی بینظیر برای این کلانشهر در راستای معرفی پتانسیلهای این شهر فراهم کرده است.
این فعال دانشجوی استان آذربایجان شرقی در ادامه با تاکید بر اینکه بهره مندی از این فرصت نیازمند برنامه ریزی بلند مدت بوده است، تصریح کرد: اینکه جامعه میزبان آمادگی پذیرش گردشگر را داشته باشند شرط مهم و لازمی است که متاسفانه در مورد شهر تبریز مورد غفلت واقع شده است و تنها به بخشنامهها و دستورات دولتی اکتفا شده است.
وی اضافه کرد: در این زمینه بهرهگیری از نظر نخبگان امر و درگیر ساختن اقشار مختلف مردم در تصمیمگیری و مشارکت اموری است که می تواند از این ضعف بکاهد.
دانشجوی دکتری برنامهریزی شهری دانشگاه تبریز در بخش دیگر سخنان خود با بیان اینکه هدف عمده ای که همه کشورها به خصوص کشورهای در حال توسعه از توسعه توریسم دارند، اشتغالزایی ناشی از آن است، گفت: متاسفانه در اکثر مناطق کشورمان و در این میان در تبریز این مسئله کمرنگ تر است.
وی اضافه کرد: زیرساختهای شهر تبریز در طی سالیان گذشته بر اساس تجارت و صنعت پایه گذاری شده است و تغییر رویکرد از این بخش های اقتصادی به خدمات گردشگری وقفه ای ایجاد کرده است و این امر مانع ظهور و بروز شایسته آثار این رویداد در شهر تبریز شده است به طوری که تفاوت چندانی را قبل و بعد از شروع این رویداد بین المللی شاهد نیستیم.
شهر اولینها؛ در تب و تاب تبریز ۲۰۱۸
مهدی عبدزاده دبیر یکی از کانون های دانشگاه تبریز هم در این زمینه در گفتوگو با خبرنگار فارس در تبریز با بیان اینکه با این رویداد می توان شهر تبریز را به جهانیان معرفی کرد، گفت: با برنامه ریزی درست و به موقع و استفاده از ظرفیت های تمامی نخبگاهی دانشگاهی و به ویژه از ایده ها و نظرات همه تشکل ها، کانون ها و انجمن ها می توان در این مسیر گام های موثری برداشت.
این فعال دانشجوی اضافه کرد: انتخاب تبریز به عنوان شهر نمونه گردشگری جهان اسلام یک شانس و فرصت استثنایی برای کل کشور است و از این رو نباید مورد غفلت و فراموشی دستگاههای ذیربط و متولیان این بخش قرار گیرد.
تبریز ۲۰۱۸ در انتظار روزگار نو
همچنین در این ارتباط محمدحسین کاظمی دبیر جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه تبریز در گفتوگو با خبرنگار فارس در تبریز با بیان اینکه شهر تبریز که به شهر اولین ها معروف است در طول تاریخ انسان های بزرگ و تاثیر گذاری را زمینه های مختلف تحویل داده است که خدمات این بزرگواران بر جهان اسلام و انقلاب کاملا مشهود است، اظهار داشت: با این سابقه مهم و تاثیرگذار، انتخاب شهر تبریز به عنوان پایتخت گردشگری کشور های اسلامی زیاد به دور از انتظار نبوده است.
به گفته وی تبریز ۲۰۱۸ فرصت خوبی برای مسوولان، دستگاه های ذی ربط و مردم است که نواقص موجود در شهر اولین ها را شناسایی و نسبت به رفع آنها اقدام کنند.
این فعال دانشجوی دانشگاه تبریز تاکید کرد: جای بسی تاسف است که مسوولان امر به جای رفع نواقصی چون وضع اسفناک جادهها، فرسودگی ناوگان حمل و نقل عمومی، وضعیت نامطلوب توسعه مترو، کمبود فضای سبز و گردشگری و بسیاری از این دست موارد، فقط سعی کردن که به زیبا سازی ظاهری شهر توجه کنند.
وی خاطرنشان کرد: متأسفانه تبریز ۲۰۱۸ فقط در بنرها و همایشها خلاصه شده و در این ارتباط نیز به نظر میرسد ناهماهنگیهای زیادی بین مسوولان و سازمانهای متولی وجود دارد، به طوریکه همه خود را متولی این امر میدانند ولی برنامه و کار قابل توجهی که در شان این شهر و مردم باشد، صورت نگرفته است.
این فعال دانشجوی استان اضافه کرد: باید با برنامهریزی صحیح و با هدف گذاری به هدف واقعی این امر یعنی رشد و توسعه شهر و آماده سازی شهر برای جذب و حضور گردشگران داخلی و خارجی میرسیدیم که البته کمی دیر شده است.
نسخهای برای رونق توسعه گردشگری آذربایجان
بر این اساس، نکته قابل توجه برای رونق گردشگری هر منطقه داشتن زیرساخت های مناسب و ارایه خدمات بهتر و به ویژه توزیع عادلانه این امکانات در هر منطقه و حتی شهرهای استان است که در این راستا به نظر می آید، در استان آذربایجان شرقی به این مسایل کمتر توجهی شده است.
در فرجام سخن باید گفت که بررســی ســیمای گردشــگری اســتان آذربایجان شرقی و در بین شهرهای این استان نیز شهر تبریز نشــان میدهــد کــه چالشهــای اساســی ایـن حـوزه بیشتر ناهماهنگـی و عـدم برنامهریـزی مناسـب دسـتگاههای و نهادهای مرتبـط بـا حـوزه گردشــگری بوده است، نبــود زیرســاختهای لازم و مراکــز اقامــت و اســکان مناســب بــرای گردشــگران، عــدم اطلاع رســانی درست و به موقع و بازاریابــی کافــی و به طورکلــی بهــره وری پاییــن از دیگر بخــش های چالش انگیز صنعت گردشگری استان به شمار میرود.
در هر صورت ناگفته نماند، هم اکنون صنعت گردشگری به مهمترین فعالیت اقتصادی جهان پس از صنایع نفت و خودروسازی مطرح است، با این وجود به نظر میآید با وجود توانمندیهای کشورمان و در این میان استان آذربایجانشرقی در زمینه گردشگری، متاسفانه تاکنون نتوانسته به جایگاه شایستهای در این صنعت دست یابد. از این رو برای دســتیابی بــه جایــگاه واقعــی اســتان آذربایجانشرقی به عنــوان یکــی از مقاصــد اصلــی گردشگری در سطح ملی، منطقهای و فرامنطقهای رسیدن به راهبردهای همچون معرفی ظرفیتهای گردشگری استان، اتخاذ سیاستهای توسعه و تدوین برنامه جامع آموزشی ضروری به نظر میرسد.
تبریز ۲۰۱۸ در ایستگاه دولت تدبیر و امید
از سوی انتخاب تبریز به عنوان شهر نمونه گردشگری جهان اسلام در سال ۲۰۱۸ فرصت استثنایی برای کل کشور بوده است؛ از این رو نباید مورد غفلت و فراموشی دستگاههای ذیربط و متولیان این بخش قرار گیرد. این انتخاب باید به نوعی برای همه ملت ایران افتخارانگیز باشد که یکی از شهرهای تاریخی و کهن ایران به آن دست یافته است؛ این امر فرصت خوبی برای معرفی جاذبههای گردشگری کشورمان و در راس آنها آذربایجان و تبریز است.
کوتاه سخن اینکه درسته چندماهی از رویداد بین المللی تبریز ۲۰۱۸ گذشته، اما امیدواریم با افتتاح رسمی این رویداد از سوی رئیس جمهور؛ برنامه های کلان تاثیرگذار تدوین شده، در دست اجرا و عملیاتی آن جهت توسعه و هدفمند صنعت گردشگر کشورمان و در راس آنها شهر تبریز شتاب بیشتری به خود بگیرد.
موسی کاظم زاده
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰